Coronabezoeken
Op 10 april was ik, samen met gedeputeerde Adri Bom-Lemstra, op bezoek bij Bunnik Plants in Bleiswijk. Daar ging het gesprek over de effecten van de coronacrisis op zowel Bunnik Plants als de gehele sierteeltsector. Vooral in het begin van de coronacrisis stond de afzet (ook de export) onder grote druk en moesten planten en bloemen worden vernietigd. Onderwerp van gesprek was ook de vraag hoe om te gaan met (tijdelijke) arbeidskrachten, van wie er veel afkomstig zijn uit Oost-Europa. Ik heb mijn bewondering uitgesproken voor de veerkracht van de tuinbouwbedrijven en gezegd dat de provincie samen met hen optrok om de gevolgen van de crisis te bestrijden.
Ik was op 16 april te gast in het Kunstmuseum in Den Haag om daar met een aantal vertegenwoordigers van de culturele sector over de gevolgen van corona te praten. In de sector, die leeft van het publiek, kwam de klap hard aan.
Gesprekspartners waren Benno Tempel, directeur van het Kunstmuseum Den Haag, Jan Zoet, directeur van het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk Den Haag en Cees Debets, directeur van Het Nationale Theater.
Zij benadrukten het belang van de cultuursector voor de werkgelegenheid in Nederland, voor de stedelijke structuur en voor het leefklimaat in binnensteden. Ook kwam de grote immateriële waarde van de cultuursector ter sprake. Kunst en cultuur zetten aan tot denken, maken emoties los en bieden mensen nieuwe perspectieven. Van mijn kant heb ik aangegeven hoe belangrijk het is om als samenleving solidair te zijn met de cultuursector. Daarbij pleitte ik ervoor niet alleen te kijken naar rijksinstellingen, maar ook en juist te durven focussen op lokale en regionale voorzieningen, dichtbij de mensen in steden en dorpen.
In het Leiden Bio Science Park werd direct na het uitbreken van de pandemie door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Janssen Biologics gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Tijdens mijn bezoek aan het Leiden Bio Science Park op 1 mei heb ik daarvoor grote waardering uitgesproken. Als commissaris ben ik trots op de bijdrage die vanuit Leiden wordt geleverd om de wereldwijde problematiek het hoofd te bieden. Ook stelde ik vast dat dit werk bewijst hoe belangrijk investeringen in biotechnologie en lifesciences zijn.
Toerisme, recreatie en landbouw op Voorne-Putten stonden centraal tijdens het bezoek dat ik op 6 mei bracht. Ook deze sectoren bleken zwaar getroffen. Ik sprak op camping Weergors met ondernemers van recreatieparken, kampeerterreinen en jachthavens. Zij pleitten voor meer ruimte voor recreatief nachtverblijf en een landelijke financiële regeling voor de sector.
Na mijn bezoek aan de toeristische sector ging ik naar aardappelteler Kees Trouw. Die had op dat moment 3000 ton fritesaardappelen met een waarde van € 450.000 in zijn schuren liggen en geen afnemers. Voor teler Trouw bleek het stilvallen van het toerisme en de recreatie en het sluiten van de horeca het grote probleem. Zijn aardappelen gingen normaal naar Farm Frites in Hellevoetsluis, maar daar was de productie door de coronacrisis stilgevallen.
Op 29 mei bracht ik een bezoek aan de beroepschartervaart. Nederland heeft de grootste nog varende historische vloot ter wereld. Deze ‘bruine vloot’ verzorgt uitjes op Nederlandse binnenwateren en tochten rond de wereld met grote tallships. Vrijwel alle schippers werken zonder subsidie. De coronacrisis raakte de sector hard, al waren er op 29 mei enkele versoepelingen in aantocht. Als fervent watersporter roemde ik de veerkracht van de sector, waaronder ook mastenmakers, zeilmakers en touwslagerijen. Door de coronacrisis dreigt het behoud van hun ambachtskennis in gevaar te komen.
Als er geen grote bijeenkomsten, concerten, voorstellingen zijn en ook minder tv-producties, dan is er minder vraag naar geluid-, licht en videovoorzieningen. Dat zag en hoorde ik tijdens mijn bezoek aan Bourgonje, vestiging Zoetermeer, op 4 juni. Bij Bourgonje waren veel reguliere opdrachten weggevallen of verschoven door de coronacrisis. Het aantal opdrachten voor tv en theater viel in de eerste coronagolf met 65 procent terug. Wel kwamen er meer overheidsopdrachten. Bourgonje investeerde juist in andere werkzaamheden, zoals webinars.
Op 3 juli was ik te gast bij het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Op dat moment was het aantal nieuwe besmettingen met corona in Nederland ten opzichte van de maart/april 2020 piek gestaag gedaald. Ik sprak mijn grote respect en bewondering uit voor de artsen en verpleegkundigen van het Erasmus MC. Zij verleenden met een ongelofelijke inzet dag en nacht zorg. Ik ontmoette Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, tevens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Daarna volgde een gesprek met IC-artsen, verpleegkundigen en virologen. Daarbij ging het onder meer gesproken over de enorme druk op het Erasmus MC, de ontwikkeling van het virus en de voorbereiding op een eventuele tweede golf, (die er kwam). Ik heb gezegd dat wij, om het virus onder controle te houden, met elkaar als hele samenleving een grote verantwoordelijkheid hebben.
(In 2021 heb ik de reeks Coronabezoeken weer hervat).